Sædskifte – et vigtigt værktøj til frugtbar jord 

Ét af den økologiske landmands ”værktøjer” til at vedligeholde og opbygge en levende og frugtbar jord er et nøje gennemtænkt sædskifte sammen med tilførsel af organisk gødning.  På den måde sørger landmanden for, at jordens vigtige mikroorganismer har noget at leve af samtidig med, at sygdoms- og ukrudtstrykket holdes nede.   

Et sædskifte er betegnelsen for den plan, landmanden lægger, når han overvejer, hvilke afgrøder der skal dyrkes hvor og hvornår. Landmanden veksler fra år til år mellem forskellige afgrøder, således, at der ikke dyrkes den samme afgrøde på den samme mark to år i træk.

Et godt sædskifte er vigtigt for at opretholde en frugtbar jord, da forskellige planter optager forskellige næringsstoffer, og fordi kvælstoffikserende planter i sædskiftet – som for eksempel kløver og ærter – tilfører næringsstoffer til jorden. Økologiske landmænd kører typisk med sædskifter, hvor der går 6-7 år før en afgrøde optræder i den samme mark igen.

Et godt sædskifte hæmmer også plantesygdomme og angreb af skadedyr. Sygdomme og skadedyr er nemlig ikke ret gode til at omstille sig fra en slags plante til en anden. Ved at veksle mellem afgrøder fra år til år forhindrer man opformering af sygdomme i jorden. For eksempel skal der helst går 3 -5 år mellem, at man dyrker raps, kartofler, havre og mange grønsager på det samme jordstykke.

Sædskifter er forskellige fra gård til gård og afhænger bl.a. af jordbundstypen, klimaforhold, hvilken type bedrift, der er tale om samt af landmandens ønsker til, hvad han gerne vil producere. Landmandens valg af sorter inden for de forskellige afgrøder har også betydning for, hvor vellykket udbyttet bliver.