×
Menu

Niels Stamp, Skærbæk


Økologi og teknologi

Lidt øst for byen Skærbæk i Sønderjylland ligger Marie og Niels Stamps gård. Fra gården kan man følge et ”Spor i Landskabet” op til områdets højeste punkt: Gassehøje. Herfra kan man se til Rømø, og man kan se syv kirketårne.

På gården bor Niels og Marie og deres yngste søn Lars-Emil. De tre andre børn er flyttet hjemmefra. Niels er tredje generation på gården, som han overtog efter sine forældre i 1988. Ti år senere lagde de driften om til økologi, og det er de glade for: ”Det er tilfredsstillende at være økologer og kunne sige, at vi ikke bruger kunstgødning. Det er vores lille bidrag”, fortæller Niels.

Brændt og genopbygget

Den oprindelige gård er fra 1880, der dog brændte i 1939. Gården blev genopbygget på brandtomten, og det er den gård, Niels og hans familie nu bor på. På gården har Niels ca. 125 malkekøer og 50-60 kalve.

Niels har ikke plads til sine kvier, og derfor køber han dem ind fra en anden besætning. Det gør, at han har en blandet flok af røde og sorte krydsninger. Kalvene der kommer på gården er forskellige racer, men størstedelen er kødkvægsracer, som sælges videre. Krydsninger giver sunde køer, der kan spise en masse foder. Til gården hører 80 hektar jord, som Niels dyrker sammen med 60 hektar, som han har lejet. Han dyrker kløvergræs, majs og korn, som bliver brugt til foder til køerne.

En af de ting, Niels godt kan lide ved at være landmand, er, at han kan være med til dyrke afgrøder, som giver god mælk. I græsset er der protein og i majsen er der stivelse, og de to typer foder supplerer hinanden godt.

Malkerobot eller ingen køer

Det er hårdt arbejde at malke køer, også selvom man bruger en malkemaskine eller står i en malkestald. I 2008 havde Niels problemer med sine skuldre og arme, så han måtte vælge mellem at komme af med køerne eller få sig en malkerobot.

Han er rigtig glad for, at han valgte det sidste. Han har ikke længere ondt i armene, og har fået en mere fleksibel hverdag. Før vidste køerne, at når Niels kom, blev der kostet lidt rundt med dem. Nu bliver køerne malket, når de selv vil, og Niels kan gå rundt imellem dem uden uro. I 2018 fik Niels en ny malkerobot, og det er han rigtig glad for: "Den kører meget bedre end den gamle, og det jo dejligt for både mig og køerne", fortæller Niels.  

Næste generation…

For Niels var det meget naturligt at overtage forældrenes gård og samtidig blive tredje generation på gården. Om et af Niels’ fire børn vil overtage gården efter ham, ved han ikke endnu. 

De skal virkeligt ville det, fortæller han. Men han håber: ”Det gør jeg da. Men hvis lysten ikke er der 100 procent, så er det sådan, det er”, forklarer han.


Sådan booker du

UDFYLD AFTALE Ring først til Niels Stamp på 22740988 og lav en aftale.


Medlem af
Leverer til
Her producerer vi
- mælk

Kontaktperson
Niels Stamp
Ullerupvej 86
6780 Skærbæk


Nærmeste off. transport

Ca. 1 km

Rejseplan