Formål med læremidlet 

Formålet med læremidlet 'Økologi – fra jord til bord' er, at eleverne i grundskolens obligatoriske un­dervisning i madkundskab tilegner sig viden om økologi og indsigt i den økologiske fødevarepro­duktion. Eleverne skal gennem arbejdet med læremidlets elementer opnå viden om og erfaringer med økologi, så de har forudsætninger for at kunne træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag, bæredygtighed og sundhed.

Underviseren kan vælge at arbejde med alle elementer i læremidlet eller vælge netop de elementer, der passer til de mål og de forløb, underviseren har planlagt for den aktuelle elevgruppe. Læremid­let er udarbejdet til undervisningsaktiviteter, hvor elever og underviser er i dialog om de praktiske og konkrete handlinger, som karakteriserer madkundskabsfaget.

Fagrelatering

Læremidlet 'Økologi – fra jord til bord' er målrettet faget madkundskab og tager udgangspunkt i Fælles Mål for faget. Læremidlet vil også kunne anvendes i flerfaglige sammenhænge og i andre af grundskolens fag, hvor arbejdet med økologi er en del af fagets indhold. 

Læremidlet består af nedenstående elementer

Undervisningsfilm 

  • Økologisk grisekød
  • Økologisk oksekød
  • Økologisk mælk
  • Økologisk fjerkræ
  • Økologisk korn, frugt og grønt 

De 5 film omhandler økologisk produktion i landbruget. Hver film har en varighed på 5-8 minutter. 

Find filmeme på temaet om økologi. 

TEMA om økologi 

Elevark

De fem elevark omhandler temaer, der under- og udbygger undervisningsfilmenes budskaber og de fællesfaglige mål.

Elevarkenes temaer er knyttet til undervisningsfilmene. Ved hvert elevarks tema er angivet lærings­mål, så det er tydeligt for eleverne, hvad de skal lære ved at arbejde med elevarkene. 

Elevarkene består af information om temaerne samt opgaver, hvor eleverne gennem refleksion, dia­log og handlinger bearbejder de informationer om temaerne, de har fået ved at se filmene og læse elevarkenes tekst.

Opskriftshæfte - Økologi på gaflen

24 opskrifter på retter med økologiske råvarer i sæson. 

I opskrifterne indgår forskellige økologiske råvarer, som næsten alle er nogle, der produceres i Dan­mark i henholdsvis sommer, efterår, vinter og forår, da sæson er en del af økologibegrebet. I opskriftsvalget er der lagt vægt på at vise, at forskellige madlavningsteknikker giver en enkelt råva­re mange anvendelses- og smagsmuligheder.

Download opskriftshæftet her

Lærervejledning 

Lærervejledningen indeholder didaktiske og metodiske overvejelser i forhold til anvendelse af lære­midlet. I lærervejledningen er skitseret undervisningsforløb, hvor flere elementer i læremidlet ind­går. 

Download lærervejledningen her

Download test til undervisningsforløb skitseret i lærervejledningen

Andre materialer, der omhandler madkundskab eller økologi

Måske er du også interesseret i