Formål med læremidlet
Formålet med læremidlet 'Økologi – fra jord til bord' er, at eleverne i grundskolens obligatoriske undervisning i madkundskab tilegner sig viden om økologi og indsigt i den økologiske fødevareproduktion. Eleverne skal gennem arbejdet med læremidlets elementer opnå viden om og erfaringer med økologi, så de har forudsætninger for at kunne træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag, bæredygtighed og sundhed.
Underviseren kan vælge at arbejde med alle elementer i læremidlet eller vælge netop de elementer, der passer til de mål og de forløb, underviseren har planlagt for den aktuelle elevgruppe. Læremidlet er udarbejdet til undervisningsaktiviteter, hvor elever og underviser er i dialog om de praktiske og konkrete handlinger, som karakteriserer madkundskabsfaget.
Fagrelatering
Læremidlet 'Økologi – fra jord til bord' er målrettet faget madkundskab og tager udgangspunkt i Fælles Mål for faget. Læremidlet vil også kunne anvendes i flerfaglige sammenhænge og i andre af grundskolens fag, hvor arbejdet med økologi er en del af fagets indhold.
Læremidlet består af nedenstående elementer
Undervisningsfilm
- Økologisk grisekød
- Økologisk oksekød
- Økologisk mælk
- Økologisk fjerkræ
- Økologisk korn, frugt og grønt
De 5 film omhandler økologisk produktion i landbruget. Hver film har en varighed på 5-8 minutter.
Find filmeme på temaet om økologi.
Elevark
- Pas på din, min og vores jord
- Mærker på mad
- Økologi og sundhed
- Forskellen på økologiske og konventionelle fødevarer
- Fra jord til bord og til jord igen
De fem elevark omhandler temaer, der under- og udbygger undervisningsfilmenes budskaber og de fællesfaglige mål.
Elevarkenes temaer er knyttet til undervisningsfilmene. Ved hvert elevarks tema er angivet læringsmål, så det er tydeligt for eleverne, hvad de skal lære ved at arbejde med elevarkene.
Elevarkene består af information om temaerne samt opgaver, hvor eleverne gennem refleksion, dialog og handlinger bearbejder de informationer om temaerne, de har fået ved at se filmene og læse elevarkenes tekst.
Opskriftshæfte - Økologi på gaflen
24 opskrifter på retter med økologiske råvarer i sæson.
I opskrifterne indgår forskellige økologiske råvarer, som næsten alle er nogle, der produceres i Danmark i henholdsvis sommer, efterår, vinter og forår, da sæson er en del af økologibegrebet. I opskriftsvalget er der lagt vægt på at vise, at forskellige madlavningsteknikker giver en enkelt råvare mange anvendelses- og smagsmuligheder.
Lærervejledning
Lærervejledningen indeholder didaktiske og metodiske overvejelser i forhold til anvendelse af læremidlet. I lærervejledningen er skitseret undervisningsforløb, hvor flere elementer i læremidlet indgår.
Download lærervejledningen her
Download test til undervisningsforløb skitseret i lærervejledningen