Tangbakkevej 3, 8410 Rønde

Karensminde

På den økologiske gård Karensminde bor Karl og hans hustru Inge Lise. På gården er der 168 jerseykøer, som bliver malket af to malkerobotter. Mælken bliver leveret til Arla, hvor den bliver til lækre mejeriprodukter.

Køer

Økologisk

Klimatiltag

Naturtiltag

Sådan booker du

Generationsskifte på Karensminde

”Jeg er tidligt skadet, som man siger”, siger landmand Karl Lund Nielsen med et grin om sin barndom. Han voksede op i en landmandsfamilie på Djursland blot tyve kilometer fra den økologiske gård Karensminde, som han nu har drevet i mere end et kvart århundrede.

Og Karl har også smittet næste generation med lysten til landmandslivet. I hvert fald er han og sønnen Mikkel i gang med et glidende generationsskifte på gården. Derfor bor der for tiden også to familier og tre generationer på Karensminde. Udover Karl og hans hustru Inge Lise, bor også Mikkel, hans kæreste Astrid og deres datter Karla på gården. 

Kvinderne arbejder ude, så det er mændene, der står for driften. Og det er en god ordning, synes Karl Lund Nielsen: ”Vi har meget fornøjelse af hinanden. Jeg bliver aflastet, og Mikkel får hjælp til at komme i gang”, siger han, der, udover Mikkel, også har to døtre: Stine og Freja.

Naturskønt område

Den firelængede gård med et stort træ midt på gårdspladsen er smukt placeret i landskabet på Djursland. Den ligger lidt uden for Rønde med marker ned til Kalø Vig. Karl har drevet gården økologisk siden 1996, og det foregår med alle moderne hjælpemidler. Blandt andet er der to malkerobotter, så køerne bestemmer, hvornår de vil malkes.

Der er også et computersystem, som registrerer køerne tre gange om dagen og laver lister, hvor Mikkel og Karl kan se, om der er nogle køer, de skal holde øje med. Hvis en ko fx ikke gider blive malket, må de lige hen og se, hvad det drejer sig om.

Det er 168 jerseykøer, som laver mælken på gården. Og Karl er glad for racen: ”Det er en meget solid ko, der er god til afgræsning, og det er jo ret vigtigt ved en ko, der skal meget på græs,” forklarer han. Køerne bor i en løsdriftsstald med et foderbord, hvor alle dyrene kan stå og æde samtidig, og et hvileområde med dybstrøelse, hvor de kan ligge og hvile sig og tygge drøv, når de ikke er på græs.

Mikkel og Karl dyrker i alt 100 hektar land med økologisk foder til køerne. Det er især kløvergræs, majs og korn.

Pension?

Selv om Karl Lund Nielsen er glad for at trappe ned på alle aktiviteterne og overgive ansvaret til sin søn, er landmandslivet så meget en livsstil, at han har svært ved at forestille sig helt at gå på pension: ”Jeg er begyndt at surfe lidt i Kalø Vig, men landbruget fylder næsten hele livet”, siger Karl, der sammen med Mikkel glæder sig til at vise gården og dens mange dyr frem.

Transport

Der er mulighed for offentlig transport til gården. Bus nr. 120, 121, 122 og 123 kører forbi Følle, hvor der er et stoppested. Fra stoppestedet til gården er der cirka 800 m.

 

Kom tæt på Karensmindes klima- og naturtiltag 

Gårdens klimatiltag

  • Brug af vedvarende energi
  • Udtagning af lavbundsjord
  • Hyppig gylleudslusning'
  • Dybstrøelse leveres til biogasanlæg
  • GPS-styring på traktor

Gårdens naturtiltag

  • Skovrejsning
  • Såning af blomsterstriber
  • Særlig indsats for viber
  • Økologisk produktion og dermed ingen sprøjtemidler

Fakta om gården

Vi producerer

Mælk

Vi leverer til

Vi er medlem af

Nærmeste offentlige transport

800 m

Se rejsevejledning

Gårdens adresse

Tangbakkevej 3, 8410 Rønde

Sådan booker du et besøg

Ring først til Karl Lund Nielsen på 20154657 og lav en aftale og gennemfør derefter din booking

Ring til Karl

Det siger lærerne

"Vi havde et rigtig fint besøg på Karensminde. Tak til Karl for en dejlig rundvisning."

"En super oplevelse. Det er fedt at besøge Mikkel, som forklarer godt om landbruget med en fed naturfaglig vinkel . Jeg synes, vi har et godt sammenspil."

"Dejligt besøg som altid hos Mikkel."

"En virkelig fin gård og en rigtig venlig og rar bondemand, der tog børnene i hånden og på pædagogisk vis viste dem rundt i staldene."

"Super godt besøg hos Mikkel, som virkelig fik fortalt godt om det at drive et landbrug samt både snakke fagligt om kløver, nitrogen, protein, og klimadebatten. Også fedt med helt konkret viden om, hvordan malkning og opdræt foregår."

"Det var et rigtig godt besøg, stor ros til Mikkel som tog sig tid til os og besvarede vores spørgsmål"

Jens, januar 2022

"Var lige så godt som det plejer at være. Glade børn med ny viden vendte tilbage til skolen."

Måske er du også interesseret i