×
Menu

Højgård, Herning


Økologisk nabohjælp

På Højgård lidt uden for Herning i Midtjylland bor Poul Nellemann sammen med sin kone Betina og deres to døtre Ester og Edith. Poul overtog i 1998 gården efter sin far, der købte den i 1962. Der er sket meget siden 1962. Da Pouls far købte gården, var det en fin stor gård med to karle og en pige ansat til at passe gården og de 18 køer. I dag har Poul 217 malkekøer og cirka 80 ungdyr, som man kalder kalve og kvier under ét. Hans køer er krydsninger mellem flere forskellige racer: Sort dansk malkerace, rød dansk malkerace og Montbeliarde, som er en fransk race.

Poul fortæller, at han blander racerne, fordi krydsninger altid giver stærkere dyr. Fx får sort dansk malkerace nemt yverbetændelse, og det forsøger han at undgå ved at blande køer af den race med nogle andre, der ikke har det samme problem.

Økologi er ikke så svært

Poul har hele tiden drevet sin gård økologisk. Han synes ikke, det er sværere end at drive gården konventionelt. Forskellen er ikke så stor, mener han: ”Planterne opfører sig jo ens, hvad enten de er økologiske eller ej”, lyder hans fornuftige forklaring.

Men det er svært for ham at dyrke majs: ”Det er fordi, vi bor det koldeste sted i Danmark”, forklarer han. En uges frost mere her end i resten af landet kan gøre en stor forskel i forhold til udbyttet af majs og de andre planter, Poul Nellemann dyrker. Ud over majs dyrker han nemlig også græs til ensilering og korn til modenhed. Det hele bruger han til foder til sine dyr.

Pouls naboer er også økologiske landmænd. Derfor kan de hjælpe hinanden og groft sagt bytte marker, så puslespillet omkring dyrkning og græsning lettere kan gå op.

Både store og små er velkomne

Poul synes, det er vigtigt at give andre mulighed for at besøge et moderne dansk landbrug: ”Vi er nået dertil i Danmark, at folk ikke ved noget om landbrug”, forklarer han.

De store børn, der kommer på besøg, skal vide noget på forhånd, mener Poul og fortæller, at det tit er pressen, der sætter dagsordnen for et besøg. Det kan fx handle om syge dyr og brug af penicillin. Den diskussion tager Poul gerne: ”Vi kan ikke bare lade et dyr være sygt og lide. Vi kan heller ikke aflive i en uendelighed”. Det vil han gerne have de store børn til at forstå.

De små børn derimod skal bare have en oplevelse med hjem. De skal klappe en kalv og hoppe i halmen. Så kan de stille de svære spørgsmål, når de bliver lidt større.

Transport

Hvis I som led i undervisningen har tema om landbrug og har udfordringer med transporten i forbindelse med gårdbesøg, er der mulighed for økonomisk hjælp fra Herning-Ikast Landboforening. Kontakt Jørgen på mail@krojgaard.net.

Sådan booker du

UDFYLD AFTALE Ring først til Poul Nellemann på 22370216 og lav en aftale.


Medlem af
Leverer til
Her producerer vi
- mælk

Kontaktperson
Poul Nellemann
Vester Fastrupvej 15
7400 Herning

Nærmeste off. transport

Ca. 900 m

Rejseplan