×
Menu

Mannerup Møllegård, Lejre


Økologer med hjertet

Gemt bag lindetræer i bro ligger Mannerup Møllegård. Midtvejs mellem Roskilde og Ringsted og ud til hovedvejen i den lille landsby Osted. Fin står den hen gulkalket med hvide vinduer, blå hoveddør og tilhørende gårdsplads, brønd, stendysser og en have så grøn.

Gården blev opført i 1862, men stuehuset er den eneste tilbageværende originale bygning. Resten brændte i 1945. I dag er gården økologisk og leverer mælk til Arla ØKO.

Fra onsdag til lørdag i tidsrummet kl. 10-18 er det muligt at købe friskmalket økologisk mælk fra gårdens mælkeautomat. Husk mønter, hvis i vil have mælk med hjem!

Det blev til en økologisk produktion

Et naturligt generationsskifte mellem far og søn i 1999, slidte staldbygninger, der trængte til fornyelse og hensynet til naboer, som klagede over brugen af sprøjtemidler, gjorde udfaldet. Omlægningen indebar farvel til en stor svinebestand og goddag til et næsten ensidigt fokus på mælkeproduktion.

Men også mange driftsmæssige ændringer bl.a. i forhold til foder og brug af gødning. Som økologisk landmand gælder nemlig helt andre regler. Det har taget tid for indehaver Peter Sivertsen at vænne sig til, og flere af hans tanker om godt landbrug er blevet vendt på hovedet. Skiftet har han dog ikke fortrudt:

"Dag for dag er vi blevet mere og mere optaget af økologi – og nu er vi blevet økologer med hjertet. Det ville være meget svært for os at opgive det igen", fortæller han, mens han stolt viser rundt på gården. 

Det er langtfra første gang, at han viser rundt. Åbenhed i landbruget ligger ham meget på sinde, og han synes, det er vigtigt at vise, hvordan det hele foregår. På den måde håber han, at flere får forståelse for vigtigheden af landbruget i Danmark og for de metoder, der bliver benyttet i økologien.

Fjerde generation

Udover Peter Sivertsen bor også hustruen Lotte på gården og deres yngste datter Ida. Familien er fjerde generation på den gamle slægtsgård, og farfar og farmor bor i dag kun et smutkast herfra. Det er praktisk, når der er brug for en hjælpende hånd med driften.

Også fodermesteren Steffen og medhjælperen Gustav har deres daglige gang på gården, hvor der er nok at se til med ca. 150 malkekøer af racen Rød Dansk Malkerace, 160 kalve og kvier, 15 høns og tre tamme katte, fem-seks vildkatte og et ubestemt antal killinger. Derudover har Lotte to bistader, som sørger for bestøvning af afgrøderne på markerne samt havens frugttræer.

Naturligt parløb

På gården er der rig mulighed for at følge årstidernes gang – og det nyder Lotte meget: "Det er fantastisk at se noget gro. Det giver en helt anden forståelse for vores råvarer. Her er kortere fra jord til bord, og de varer, som vi køber i supermarkedet, får pludselig en anden betydning".

Selv er hun ikke opvokset på landet, men nærheden med naturen er fantastisk, synes hun, og som økologer er det særligt fascinerede: "Vi rører ikke ved naturen, vi lever med den. Vilde planter, dyr og alle de små mikroorganismer er vores medspillere, ligesom vind og vejr har stor betydning. Det sker selvfølgelig, at naturen af og til spiller os et pus, men det er en charme i sig selv".

Som økologiske mælkeproducenter må familien Sivertsen hverken benytte sprøjtemidler mod ukrudt og bladlus eller kunstgødning til jorden.

Transport

Der er mulighed for at komme hertil med offentlig transport. Nærmeste stoppested ligger 25 m herfra. I kan tage bus 240 fra Roskilde Station, bus 215 fra Viby Station eller bus 207 fra Lejre Station.


Sådan booker du

UDFYLD AFTALE Ring først til Peter Christian Sivertsen på 46496040 og lav en aftale.


Medlem af
Leverer til
Her producerer vi
- mælk

Kontaktperson
Peter Christian Sivertsen
Hovedvejen 227
Osted
4320 Lejre

Se mere på Mannerup Møllegaards egen hjemmeside


Nærmeste off. transport

25 m

Rejseplan

I kan tage bus 240 fra Roskilde, bus 215 fra Viby eller bus 207 fra Lejre.

Peter Christian Sivertsen, Landmand