Nyt i København

Lad din skole få sin helt egen landmand.

Københavns Kommune har for nylig budt erhvervsliv i og omkring byen op til dans. Politikerne i København ønsker at alle byens skoleelever skal ha’ mulighed for at få sig en svingom med det virkelige arbejdsliv.

Det ønske og mål vil Landbrug & Fødevarer gerne bakke op om, og øremærker nu en pulje på 50.000 kr. til formålet. Puljen skal bruges til at gøre samarbejde mellem københavnske skoler og landmænd praktisk muligt, forstået sådan, at det skal være muligt for en landmand at deltage i et projekt på en skole i København uden at have alt for store udgifter forbundet med det. ´

Ønsk kære skole, vi lytter!
Hvem ved, hvad samarbejdet skal handle om? Ja, det ved I bedst selv, så fat pennen og fortæl os om det. Måske har I helt konkrete ønsker? Eller måske har I brug for at vende med os, hvad man kan bruge sin egen landmand til? I begge tilfælde er I velkomne til at ringe eller skrive, så vi kan finde den bedste løsning sammen…

Indtil nu har vi mødt skoleledere og lærere, der greb idéen og puslede videre med den…  Blot til inspiration:  

  • Praktisk hjælp til projekt skolehave, og mulighed for perspektivering: Lille have, store marker.
  • En landmand kunne være en fin fast makker for en naturfaglig profilskole!
  • Tema om mad og fødevarer… Dét kalder på dialog med en landmand! Må Føtex være med?
  • Vi har en gruppe elever, der godt kunne trænge til udfordringer et sted, hvor der er højt til loftet. 
  • Fast aftale om gårdbesøg for skolens klasser.
  • Mere udeundervisning! Vi kunne måske følge årets gang i marken?
  • Projekt om bæredygtig udvikling og økologi.
  • Hvordan laver man mad nok til alle mennesker i verden, når vi bliver rigtig mange?

De to Københavner-nære landboforeninger; Gefion og Nordsjællands Landboforening har lovet at håndplukke de mest velegnede landmænd, så snart de via Skole, Landbrug & Fødevarer modtager et konkret ønske fra en skole. 

Det praktiske…
Ordningen er en forsøgsordning, og løber så længe, der er penge i puljen. Ordningen evalueres når puljen på 50.000 kr. er brugt, eller senest ved udgangen af skoleåret 2013-14.

Ordningen gælder for skoler i Københavns Kommune. Skoler på Frederiksberg, i Tårnby og Dragør er også velkomne.

Ring eller skriv med konkrete ønsker eller med behov for hjælp til at udvikle et projekt. Se kontaktinfo.

Gefion og/eller Nordsjællands Landboforening peger på en eller flere egnede landmænd efter behov. Skolen tager derpå direkte kontakt til landmanden. Samarbejdsprojektet udvikles og defineres endeligt i dialog med landmanden. 

Når landmand og skole er enige om projektets indhold og omfang, orienteres Skole, Landbrug & Fødevarer. Herefter kan skolen registrere alle de gange, hvor landmand og skole har fælles aktiviteter. Aktiviteter registreres under landmandens profil på skole.lf.dk. Landmanden modtager da 500 kr. + moms pr. aktivitet. Beløbet er naturligvis ikke dækkende som løn, men bidrager til at holde landmanden nogenlunde fri for udgifter til transport, evt. parkering og tabt arbejdsfortjeneste. 

Med ønsket om, at denne ordning kan gøre det praktisk muligt for landmænd og skoler i København at samarbejde om projekter, der er meningsfulde for begge parter.

15. januar 2013
Skole, Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Landboforeningen Gefion og Nordsjællands Landboforening.