Klink
Her producerer vi
mælk
Kontaktperson
Torben Sønderby
Holmgårdsvej 4
6971 Spjald
Nærmeste off. transport:
Ca. 2,4 km
Medlem af
Leverer til

SÅDAN BOOKER DU:
Ring først til Torben Sønderby på 2211 4606 og lav en aftale.

Registrér derpå aftalen om besøget i felterne nedenfor.
Når du trykker på "Send", bliver aftalen registreret hos Landbrug & Fødevarer.
Du og Torben Sønderby modtager hver en kopi på mail.

Hvem kommer?

Skole:  

Klassens navn:  

Klassetrin (vælg det klassetrin, der matcher klassen bedst):  

Ønsker I gratis bøger i forbindelse med gårdbesøget?

OBS. Vi sender tit bøgerne med CFU-bilen. Kig efter dem, hvor CFU plejer at levere til din skole.

Hvor mange kommer?

Antal elever (kun tal):    
Antal voksne i alt (lærere + evt. ekstra voksne, kun tal):    

Hvornår?

Dato (f.eks. 31/01/2014):  
Tidsrum:  

Evt. tema

Vi vil under besøget gerne have særligt fokus på

Frokost?

Kontaktinfo

Dit navn:  

Dit mobilnummer:  

Din email-adresse:    
Gentag email-adresse:      

Skolens adresse

Vejnavn og nummer:  

Evt. stednavn:

Postnummer (kun tal):   By:  

Andre aftaler

Evt. andre aftaler omkring klassens besøg på gården

 

Hvor har du hørt om gårdbesøg?  

Landbrug på naturens præmisser

I Vestjylland cirka 20 kilometer syd for Holstebro tæt ved landsbyen Grønbjerg ligger den økologiske gård Klink. Navnet, der unægtelig leder tankerne hen på penge og økonomi, står mejslet ind i stuehusets gavl. 

Betydningen er dog en helt anden, fortæller Torben Sønderby, der er landmand og tredje generation på gården. Det var med tanke på en nærliggende mose, at gården i sin tid fik sit navn. Familien Sønderby har boet på Klink siden 1925. I dag tæller beboerne, udover Torben, hans kone Trine og deres tre små drenge: Kristian, Mathias og Johannes. Før Torben overtog driften af gården, var det hans fars livsværk, og før det hans farfars.

Landbrug på naturens præmisser

Gennem tiden er der sket mange forandringer på gården. Senest i 1998, hvor Torben, i kompagniskab med sin far, omlagde produktionen til økologi. Til at begynde med var det udsigten til en bedre økonomi, som drev omlægningen, men sidenhen har økologi og tankerne bag overtaget motivationen.

Det, at driften i højere grad skal foregå på naturens præmisser, tiltaler Torben, som finder det spændende og udfordrende at følge årstidernes og naturens mange luner. "For os er sol og regn på de rette tidspunkter afgørende. Vi kan som økologer fx ikke bekæmpe ukrudt med sprøjtegifte. I stedet skal vi fjerne det ved at "strigle" vores marker lige inden spiringsprocessen begynder – og hvornår det bliver, afhænger helt og holdent af vejret".

På den måde er den økologiske drift med til at gøre hverdagen på gården ekstra uforudsigelig. Ikke to år ligner hinanden. Samtidig betyder det også meget for både Trine og Torben, at de ikke bruger pesticider, som kan skade dyrelivet og naturen.

Ingen snak om Morten Korch

Økologisk mælkeproduktion er omdrejningspunktet på Klink, og Torben Sønderby leverer med god hjælp fra 125 sortbrogede køer årligt cirka 1,2 millioner kilo mælk til Arla. Det svarer til en gennemsnitsproduktion og passer godt til en konstellation med to ansatte: En fodermester og en landbrugselev. De hjælper Torben med at drive gården som et moderne økologisk landbrug.

For det er, hvad gården er, selvom roserne på gårdspladsen, den store grønne have og dannebrogsruder leder tankerne på andre veje. Men Morten Korch bor ikke her. Det gør Trine, Torben og deres tre drenge. "Vi ønsker ikke at gå ind i billedet af romantisk landidyl. Vi driver Klink som en moderne og strømlinet virksomhed", fortæller Torben. Derfor deler Torben også flere store og nødvendige maskiner med andre nærliggende landbrug. Det handler om effektivisering.

Videndeling bliver også prioriteret højt, og han tager aktiv del i debatten om - og udviklingen af økologisk landbrugsproduktion.

Livet på gården giver Trine masser at se til. Men hun arbejder også som sygeplejerske 32 timer om ugen i Holstebro – for det er vigtigt at have sit eget at gå op i, mener hun.

Transport

Hvis der er behov for bus i forbindelse med besøget, betaler Vestjysk Landboforening jeres transport. Kontakt direktør Jens Møller Nielsen på jmn@vjl.dk / 2427 7828 og hør nærmere.