Lyngholm
Her producerer vi
mælk
Kontaktperson
Niels Peder Mogensen
Hedegårdsvej 26
6760 Ribe
Nærmeste off. transport:
Ca. 3,6 km
Medlem af
Leverer til

SÅDAN BOOKER DU:
Ring først til Niels Peder Mogensen på 2094 2186 og lav en aftale.

Registrér derpå aftalen om besøget i felterne nedenfor.
Når du trykker på "Send", bliver aftalen registreret hos Landbrug & Fødevarer.
Du og Niels Peder Mogensen modtager hver en kopi på mail.

Hvem kommer?

Skole:  

Klassens navn:  

Klassetrin (vælg det klassetrin, der matcher klassen bedst):  

Ønsker I gratis bøger i forbindelse med gårdbesøget?

OBS. Vi sender tit bøgerne med CFU-bilen. Kig efter dem, hvor CFU plejer at levere til din skole.

Hvor mange kommer?

Antal elever (kun tal):    
Antal voksne i alt (lærere + evt. ekstra voksne, kun tal):    

Hvornår?

Dato (f.eks. 31/01/2014):  
Tidsrum:  

Evt. tema

Vi vil under besøget gerne have særligt fokus på

Frokost?

Kontaktinfo

Dit navn:  

Dit mobilnummer:  

Din email-adresse:    
Gentag email-adresse:      

Skolens adresse

Vejnavn og nummer:  

Evt. stednavn:

Postnummer (kun tal):   By:  

Andre aftaler

Evt. andre aftaler omkring klassens besøg på gården

 

Hvor har du hørt om gårdbesøg?  

Et liv mellem dyr og planter

På gården Lyngholm, syv kilometer fra Ribe i Sydvestjylland, bor Niels Peder Mogensen. Han har boet på gården det meste af sit liv, for gården tilhørte tidligere hans forældre. 

Da Niels Peder overtog gården i 1987, var der plads til 60 malkekøer og cirka det samme antal kalve og kvier. Siden har Niels Peder udvidet gården ad flere omgange, så den nu kan rumme 150 køer. Der er også plads til de 140 kalve og kvier, som Niels Peder fodrer og passer, så de kan blive til malkekøer en dag. 

Niels Peder er weekendfar til to piger, der hedder Terese og Amalie. De bor til daglig hos deres mor, men det er kun seks kilometer væk, så de kan sagtens cykle hen til deres far. Og det gør de heldigvis tit.

Køer og marker

Det er et stort arbejde at sørge for, at de 150 malkekøer bliver fodret og malket to gange om dagen og samtidig se til, at alle dyrene har det godt. Derfor har Niels Peder to ansatte, der arbejder på fuld tid, og en der kommer og hjælper, når der er brug for det. Det er nemlig ikke kun køerne, der skal passes: Der er også marker til gården, som kræver meget arbejde, så de kan give et godt afkast.

Niels Peder gør nemlig som mange andre mælkeproducenter og dyrker en stor del af køernes foder selv. På den måde kan han også få brugt køernes efterladenskaber som gylle på markerne, så på en måde går produktionen i ring. Selv om det kan være hårdt arbejde at være landmand, er Niels Peder glad for sit job: ”Jeg er ude mellem planter og dyr hver dag. Det trives jeg godt med”, fortæller han.

Tag selv-bord for køer

Mælken fra Niels Peders køer, bliver brugt til Arla mælk. Hans køer går på græs hele sommeren. Niels Peder er heldig, at hans marker ligger rundt om hans gård, så det er nemt at få køerne frem og tilbage mellem mark og stald. Det er også nemt, at køerne selv kan plukke det, de æder, så de ikke skal have foderet serveret. 

Til gengæld er der meget arbejde ved at have køerne ude, fortæller Niels Peder. Han skal sørge for, at hegnene er i orden, så køerne ikke kan stikke af, og han skal tjekke, at der er græs nok til alle køerne på det stykke mark, de går på. Ellers skal de flyttes til en anden mark. 

Niels Peder er stolt af det arbejde, han udfører, og derfor vil han gerne vise sin gård frem: ”Vi gør et godt, velmenende stykke arbejde, og det vil jeg gerne vise. Jeg vil gerne have forståelse for det arbejde, vi laver i dansk landbrug”.