Søbysøgård
Her producerer vi
mælk
Kontaktperson
Jørgen Rasmussen
Søvej 27
5792 Årslev
Nærmeste off. transport:
Ca. 1,3 km
Medlem af
Leverer til

SÅDAN BOOKER DU:
Ring først til Jørgen Rasmussen på 7255 3840 og lav en aftale.

Registrér derpå aftalen om besøget i felterne nedenfor.
Når du trykker på "Send", bliver aftalen registreret hos Landbrug & Fødevarer.
Du og Jørgen Rasmussen modtager hver en kopi på mail.

Hvem kommer?

Skole:  

Klassens navn:  

Klassetrin (vælg det klassetrin, der matcher klassen bedst):  

Ønsker I gratis bøger i forbindelse med gårdbesøget?

OBS. Vi sender tit bøgerne med CFU-bilen. Kig efter dem, hvor CFU plejer at levere til din skole.

Hvor mange kommer?

Antal elever (kun tal):    
Antal voksne i alt (lærere + evt. ekstra voksne, kun tal):    

Hvornår?

Dato (f.eks. 31/01/2014):  
Tidsrum:  

Evt. tema

Vi vil under besøget gerne have særligt fokus på

Frokost?

Kontaktinfo

Dit navn:  

Dit mobilnummer:  

Din email-adresse:    
Gentag email-adresse:      

Skolens adresse

Vejnavn og nummer:  

Evt. stednavn:

Postnummer (kun tal):   By:  

Andre aftaler

Evt. andre aftaler omkring klassens besøg på gården

 

Hvor har du hørt om gårdbesøg?  

Fængsel og økologisk landbrug

Søbysøgård er ikke en bondegård i gængs forstand. Søbysøgård er nemlig et fængsel. Ganske vist et åbent et. Søbysøgård var oprindeligt en herregård fra 1400-tallet. Den blev købt af Kriminalforsorgen i 1931 og lavet om til et ungdomsfængsel i 1933. Dengang var der allerede landbrug på Søbysøgård, så det var oplagt at fortsætte med det.

Foruden 125 malkekøer og deres småkalve, har fængslet også marker, hvor nogle af de indsatte arbejder med at dyrke kartofler og asparges. Jørgen Rasmussen er driftsleder på Søbysøgårds landbrug, og han har været ansat i mere end 25 år. Fængslet har fire andre ansatte i landbruget; to i mælkebruget og to i markbruget. Der er 135 indsatte på Søbysøgård, men kun omkring 20 af dem arbejder i fængslets landbrug.

Køernes gode indflydelse

Jørgen Rasmussen fortæller, at køerne er gode til at få mennesker til at slappe af, også folk der har svært ved at styre deres temperament. Mange af de indsatte er også glade for at arbejde med dyrene. De føler, at de har ydet et stykke meningsfuldt arbejde, når de har arbejdet i kostalden.

Sammen med arbejdet i stalden følger også et ansvar for, at dyrene har det godt: ”Ansvar giver kompetencer til at komme videre i livet,” forklarer Jørgen Rasmussen og fortsætter med at fortælle, at de indsatte får lidt ansvar ad gangen, så opgaven aldrig er større, end de kan klare.

Statslig økologi

Søbysøgårds landbrug blev lagt om til økologi i 1999. Da blev det nemlig et krav fra regeringen, at al statens landbrugsjord skulle dyrkes økologisk. Jørgen Rasmussen og hans kolleger blev hurtigt stemt for økologien, og i dag kunne de ikke tænke sig andet.

Malkningen foregår med malkemaskine i en moderne malkestald, for det er det letteste, forklarer Jørgen Rasmussen: ”Det kræver ikke så meget instruktion. Vi skal gøre det så enkelt som muligt”, siger han og fortæller videre, at de fleste af de indsatte ikke har malket køer før.

Søbysøgård er vant til at åbne dørene for besøgende, så fængslets køer har i forvejen tit besøg af lokale børnehaver, skoleklasser og også elever fra landbrugsskoler. Jørgen Rasmussen synes, det er sjovt at lade børnene selv komme med forslag til, hvordan køerne laver mælk. Det er en indviklet proces, som meget få voksne forstår. Når børnene har forsøgt at svare på de svære spørgsmål, kan de lege med kalvene, prøve at malke en rigtig ko og spise deres madpakker på halmballerne.