Ørnhøj, Borup

Skolegårdbesøg med matematik

På gården Ørnhøj ved Borup på Sjælland bor Helle Persson og Niels Jørgensen og deres tre børn: Steffen, Jacob og Sarah. Helle og Niels har en hjælper ansat, som også passer gården, når familien er på ferie. Niels er tredje generation på gården. Hans far og farfar ejede Ørnhøj, før han og Helle overtog den. Niels og Helle ved endnu ikke, om et af deres tre børn en dag vil overtage gården efter dem og dermed blive fjerde generation på Ørnhøj. Helle tror det ikke: ”De gider i hvert fald ikke stå tidligt op”, griner hun.

Mælk, mel og øl

Niels og Helle har lidt over 100 køer, der leverer mælk til Arla og også ca. 100 kalve og unge køer, der kaldes kvier.

Niels og Helle driver 175 hektar jord til gården. Her dyrker de græs, majs, hvede og roer til foder, og de dyrker så meget, at de ikke skal købe ret meget foder ved siden af. De dyrker også byg, som de sælger noget af. Byggen sælges til et bryggeri, der bruger den til at brygge øl.

Lettere at lære

Helle og Niels har altid haft besøg af skoleklasser. En af grundene er, at parret synes, det er sjovt. En anden grund er, at Helle er lærer: ”Jeg har selv brugt gården meget i min undervisning,” fortæller hun.

Helle underviser i matematik, fysik/kemi og natur/teknik, så hun ved, at mange ting er nemmere for eleverne at lære, når de har noget håndgribeligt at gå ud fra: ”Når de kan se og røre ved tingene, så husker de det. Så lærer de det ikke bare for at gøre læreren glad”, forklarer hun.

Eleverne kan fx få til opgave at regne ud, hvor meget mælk 100 køer giver på en dag og på et år, når de i forvejen ved, at en ko giver omkring 29 liter mælk om dagen. Men nogle gange er eleverne bare på besøg for at hygge sig. Så vil især drengene gerne prøve at sidde på traktoren og i mejetærskeren.

Frugt på menuen

Når eleverne besøger gården, får de et stykke frugt. Det er som regel et æble fra Niels og Helles egne æbletræer i haven.

På Ørnhøj er der også geder og kaniner.

Besøg

Det er muligt at booke besøg alle hverdage. Når du ringer for at booke, så ring venligst efter kl. 14.

I kan tage bus 243 til gården - husk at sige hvor I skal af. Ellers tager det ca. 30 min at gå fra Borup station.

Sådan booker du

UDFYLD AFTALE Ring først til Helle Persson på 61758583 og lav en aftale.

- mælk

Helle Persson
Ørningevej 12
Ørninge
4140 Borup

Nærmeste off. transport

20 m.

Rejseplan

Ring venligst efter 14 for at aftale besøg. Husk tøj og sko "efter vejret", da vi er ude det meste af tiden. Madpakker spises udendørs. Medbring gerne gulerødder til at fodre gederne med.

Helle Persson