Får du besøg af en klasse?

Før, under og efter et gårdbesøg. Hvad skal du huske?

Hvordan aftaler du og læreren et besøg på din gård?

• Læreren ringer på nummeret, der står på din gårdprofil. I aftaler et besøg. Læreren skriver det, I har aftalt, i en formular her på skole.lf.dk.
  • Du modtager en kopi af aftalen på mail. Skulle du mod forventning ikke modtage en mail, så kig evt. i mappen med uønsket post.
  • Dagen før besøget minder vi dig om, at du har en aftale med en klasse. Det gør vi via mail/sms.

Hvordan kan du forberede dig på at få besøg af en klasse?

Vi har lavet en række staldtips til lærere, der skal på gårdbesøg. Klik her og se, hvilke råd vi giver lærerne.

Hvad skal du gøre, når du har besøg af en klasse?

• Din rolle ved gårdbesøget afhænger af, hvad du og læreren har aftalt, men uanset hvad, så er du værten. Det er altid en god idé, at du byder velkommen og præsenterer dig selv, dine medarbejdere og andre, der er involverede i besøget.
  • Vis, hvor eleverne må være og ikke må være. Vær opmærksom på, at eleverne ikke er vant til at omgås de farer, der kan være på en gård fx store maskiner. Vis desuden, hvor toilettet er, og hvor klassen kan spise deres madpakker.
  • Mens du viser rundt i stalden, kan du fx fortælle om:
    • Hvordan en typisk arbejdsdag ser ud for dig? Gå evt. i detaljer omkring nogle af de daglige rutiner. Involver eleverne og lad dem røre, lugte og se med egne øjne.
    • Hvordan livet er for en ko/gris/mink m.m. fra den bliver født, til den dør?
    • Hvordan eleverne kan møde produkter fra din produktion fx yoghurt, bacon m.m. i deres hverdag?
    • Hvorfor du er landmand, og hvad du bedst kan lide ved at dit arbejde?
    • Har du grise eller køer, kan du bruge denne tipskupon og lave en quiz med eleverne. Giv de rigtige svar i det, du fortæller, når du viser rundt. Lad eleverne udfylde tipskuponen under/efter rundvisningen. Gennemgå efterfølgende svarene. Jo bedre eleverne har lyttet, jo flere rigtige har de.
  • Lærere og evt. ekstra voksne sørger for god ro og orden under besøget.
  • Inden klassen forlader din gård, er det en god idé at aftale med læreren, om du står til rådighed for besvarelse af spørgsmål, når klassen arbejder videre med projektet efter besøget.

NB. Grundet skrappe hygiejneregler omkring mulige sygdomsfremkaldende bakterier anbefaler vi, at du ikke serverer upasteuriserede produkter som fx mælk og æg for eleverne.

Hvordan får du et beløb til delvis dækning af dine udgifter?

• Landbrug & Fødevarers skoletjeneste udbetaler et beløb på 500,- plus moms for ét besøg af én skoleklasse. Se retningslinjer for udbetaling her.
  • Dagen efter klassens besøg modtager du en mail fra Skole, Landbrug & Fødevarer, som vi beder dig svare på. Bekræft her, at besøget har fundet sted, og om du ønsker at modtage et beløb til delvis dækning af dine udgifter i forbindelse med besøget. Læreren modtager også en mail, som han/hun bedes svare på med en bekræftelse. Skulle du mod forventning ikke modtage en mail, så kig evt. i mappen med uønsket post.
  • Hvis du ønsker at modtage beløb til delvis dækning af dine udgifter i forbindelse med besøget, skal du bekræfte det og oplyse dine bankoplysninger.
  • Du modtager efterfølgende et bilag til dit regnskab.
  • Der kan gå nogle uger, før pengene er på din konto. Hold øje med et beløb på 625,- kr. fra Landbrug & Fødevarer. Det er fra os.

Fik du ikke svar på dine spørgsmål, eller har du kommentarer, er du meget velkommen til at kontakte os.