Damgaard
Østermarkvej 3
9541 Suldrup
Ca. 450 m

Ring først til Anders Langdahl på 5174 3706 og lav en aftale.

Du og Anders Langdahl modtager hver en kopi på mail.

Køer spiser også kager

Anders Langdahl bor sammen med sin kone Hanne på gården Damgaard lidt syd for Aalborg. Han overtog gården i 1986 efter sin far og er nu fjerde generation på gården.

Hanne og Anders har tre børn, men det er kun den yngste, der stadig bor hjemme. Ingen af Anders’ tre børn drømmer om at overtage gården. Det er helt i orden med Anders: Han drømte selv om at overtage gården, og han synes, det er vigtigt at gøre det, man drømmer om. Anders er i hvert fald glad for sit valg: ”Det bedste er livet tæt på naturen. Nogle gange er det møgirriterende med regnvejr, når man vil have tørvejr, men det er også det, der er charmerende ved det”, fortæller han.

Lærkevang lå lige for

Anders Langdahl har 170 malkekøer af racen Dansk Holsteiner og cirka lige så mange kalve og kvier, som han opdrætter til at blive til malkekøer. Tyrekalvene sælger han, når de er fire uger gamle. Så bliver de fedet op, og når de er omkring et år, bliver de slagtet. Anders har kun køer af racen Dansk Holsteiner.

Køerne har ikke navne, men numre. Anders har ikke nogen yndlingsko, men han kan huske omkring 140 ud af sine 170 køer, fordi han arbejder så tæt sammen med dyrene: ”Det at arbejde med dyr vil jeg nødigt undvære”, fortæller han.

For et par år siden begyndte Anders at levere mælk til Arla Lærkevang. Det kunne han lige så godt, mente han, for han opfyldte alligevel de krav, man skulle. Anders’ køer gik nemlig i forvejen på græs om sommeren, så han skulle ikke til at lave noget om.

Skrå og kager til køerne

Anders har 100 hektar jord til sin gård, og derudover forpagter han 80 hektar. På de 180 hektar græsser dyrene, og så dyrker han græs, majs og lidt korn til foder. Han kan ikke selv dyrke al den foder, han skal bruge, så han køber proteinfoder ved siden af: Det er sojaskrå og rapskager.

Rapskager er det restprodukt, man får, når man har presset rapsfrø til olie. Det indeholder meget protein, som ikke går til spilde, når det bliver brugt til dyrefoder.

Anders synes, det er sjovt, når han har besøg af børn: ”De stiller så mange spørgsmål og er så interesserede i vores arbejde”, siger han.

Anders gør meget ud af at vise børnene, hvad og hvor meget køerne spiser.  Nogle gange vil de smage på køernes mad. Men han fortæller dem, at bare fordi maden hedder noget med kager, så er det altså ikke kager, sådan som vi forstår det. Det finder børn da også hurtigt ud af, fortæller Anders.

Busrute 52 stopper 500 meter fra gården.