Krogsagergård
Krogsager
8960 Randers SØ
Ca. 2,4 km

Ring først til Lars Lundorf Jørgensen på 6154 7517 og lav en aftale.

Du og Lars Lundorf Jørgensen modtager hver en kopi på mail.

Velkommen til Krogsagergård

Lidt uden for Randers ligger Krogsagergård. På vej ned ad indkørslen bliver man modtaget af en lille hest, der nysgerrigt følger med i, hvad der sker. Ved indkørslen står også en stor sten med gårdens navn på: Krogsagergård.

Gården er stor. Den har fire længer, og i en af dem er der en port, som fører ind til gårdspladsen. Her bliver man mødt af et par katte og en del høns, der spankulerer rundt, som om de ejer det hele. Det gør de nu ikke. Det er nemlig Lars og Lene Jørgensen, der ejer gården.

Allerede økologisk

Lars og Lene købte gården i 1996, og siden er familien blevet udvidet med deres fire drenge: Nicolaj, Jeppe, Thomas og Robert. Lars er uddannet landmand, mens hans kone, Lene, som er familiens finansminister, også arbejder på familiens gård. Både Lars og Lene er vokset op på landet, og det har sine fordele:

”Vi arbejder hjemme, og vi er hjemme, når børnene kommer fra skole. Det er en stor frihed at have. Men vi er jo landmænd, så det er en livsstil”, fortæller Lars.

Da parret for 14 år siden købte gården, var det allerede et økologisk landbrug. Den tidligere ejer havde lagt driften om til økologi i 1988. I dag har Lars og Lene 115 køer i forskellige størrelser, fra helt små kalve, der er få dage gamle, til malkekøerne, som giver flere tusind liter mælk om året. Kalvene og de unge køer, kvierne, går i de gamle stalde, der ligger i to af gårdens længer.

Køer i strandsand

De 60 malkekøer går i en helt ny stald. Stalden blev færdig for et år siden og er bygget efter helt nye standarder. Fx ligger køerne ikke i halm, men i strandsand. Stalden er udstyret med en malkerobot, så køerne bestemmer selv, hvornår de vil malkes. Nogle køer vil gerne malkes to gange om dagen, mens andre hellere vil fem gange om dagen. Det bestemmer de selv. Mælken de producerer bliver solgt til Arla og indgår i den daglige produktion af økologisk drikkemælk.

Gården ligger på en bakketop, så køerne har en fantastisk udsigt ud over et landskab, hvor vikinger huserede for mange hundrede år siden. Lars og Lene kan godt lide at vise deres gård frem for besøgende: ”Vi har noget, vi godt vil fortælle. Og så lærer vi også selv lidt hver gang”, fortæller Lene.

Skolebussen fra Assentoft skole kan køre forbi gården.
»Det bedste ved at være landmand er, at man er sin egen herre. Det er dejligt at arbejde med naturen, og at arbejdet giver mulighed for at være hjemme hos børnene.«

- Lars Jørgensen, Landmand