Danmarks Kvægforskningscenter
Burrehøjvej 49
Foulum
8830 Tjele

Ring først til Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum på 2078 3005 og lav en aftale.

Du og Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum modtager hver en kopi på mail.

Index 2017

Hej lærer i Region Midtjylland, der deltager med en klasse i Index 2017 designudfordringen. Denne gård er orienteret om Index 2017 og tager gerne mod besøg af lærere og elever, der arbejder med årets udfordring.

Højteknologisk landbrug

Danmarks Kvægforskningscenter (DKC) er ikke et helt almindeligt landbrug: Det fungerer som både et landbrug og et forskningssted. Der er 24 ansatte, men ingen af dem bor der, og så er centret først med den allernyeste teknologi inden for mælkeproduktion. På DKC er der to forskellige racer af malkekvæg: Dansk Holstein og Jersey, som bliver malket i malkerobotter. Der er cirka 330 malkekøer plus kalve og ungdyr fordelt på to gårde.

På DKC arbejder man tæt sammen med Århus Universitet, så forskerne dér hele tiden kan lære mere om køer og mælkeproduktion.

Til gavn for dyr og mennesker

Der er blandt andet forsøg i gang, hvor hver ko har en aktivitetsmåler om benet, så medarbejderne på DKC og forskerne fra universitetet kan måle, hvor meget tid koen bruger på at æde, hvile og blive malket. Det er nemlig vigtigt, at koen har tid nok til alle tre ting, for så har den de bedste betingelser for at give så meget mælk som muligt.

På forsøgscentret laver man også forsøg med fodring fra højteknologiske foderkasser. Foderkasserne kan måle, hvornår hver enkelt ko æder, hvor meget den æder, og hvor lang tid den bruger på det. Igen har det et præcist formål: At undersøge, hvordan man bedst fodrer en ko, så den holder sig sund og rask og samtidig giver godt med mælk. Mælken, der bliver produceret leveres til Arlas mejeri i Rødkærsbro, og bruges til osteproduktion.

Foderkasserne kan også hjælpe landmanden med at opdage, hvis en ko gør noget andet, end den plejer. Fx æder en ko mindre, når den er på vej til at blive syg. Det er vigtigt at vide, så kan sættes ind i tide, før koen måske bliver rigtig syg, og det er bedst for både ko og landmand.

Klimakammer og en ko med hul i maven

I en af forsøgsstaldene findes der også nogle såkaldte klimakamre, der ligner en slags drivhus. Mens koen står derinde kan man måle fx hvor meget metan, den udånder. Metan er en drivhusgas, som vi gerne vil begrænse. Det kan man fx gøre ved at ændre på koens foder.

I en anden forsøgsstald står der nogle køer med en slags ”hul i maven” – dvs. de har fået indopereret en slags ”prop” på siden, som forskerne kan åbne for. På den måde kan de kigge direkte ind i koens mave (vom) og udtage prøver af det foder, som koen er i færd med at fordøje, uden at koen kan mærke noget.

Danmarks Kvægforskningscenter får rigtigt mange besøgende hvert år – både af børn og voksne. De fleste bliver imponerede over den nye teknologi, og hvor automatiseret landbruget egentligt er.

Læs mere om bedriften på DKC's egen hjemmeside.

NB. Danmarks Kvægforskningscenter har lukket for flere gårdbesøg i september og oktober 2016.

Bus 62 (Viborg-Randers) holder ca. 300 m fra os. Der kører også bus fra Hobro.