Træden Nygård
Træden
8740 Brædstrup
Ca. 1,8 km

Ring først til Christian R. Rasmussen på 2374 8091 og lav en aftale.

Du og Christian R. Rasmussen modtager hver en kopi på mail.

Kostald med robotter og velvære

Da Christian Rasmussen blev færdig som landmand i 1981, vidste han, at han gerne ville være selvstændig. Sammen med sin kone Julie gik han derfor i gang med at se sig omkring efter en passende gård. Tre år senere faldt de for Træden Nygård, der ligger højt i terrænet mellem mark og skov lidt uden for Træden landsby.

Julie er uddannet faglærer, men arbejder som medhjælpende hustru på gården. Derudover er hun mor og madmor for familien, der med tiden er udvidet med fire drenge. De tre ældste er flyttet hjemmefra og den fjerde er på vej. To af drengene har valgt at følge i deres fars fodspor, og to har valgt at blive akademikere.

Da Christian og Julie købte gården i 1984, fulgte der 50 sortbrogede malkekøer og godt 40 hektar jord med. Siden da er begge dele blevet ganget med fire, så der nu er 200 malkekøer og omkring 160 hektar under plov. Der er også 200 kalve og kvier, så Christian og Julie har ansat en fodermester og en skoledreng til at hjælpe sig med arbejdet i det daglige.

Følger med tiden

I 2008 byggede Christian og Julie en splinterny kostald med det nyeste nye inden for teknik. Stalden er malkekøernes hjem. Her har de fri adgang til mad, vand og fire meget populære, runde børster, der snurrer rundt, når køerne gnubber sig op ad dem. Så bliver køerne kløet på ryggen, hvor de ikke selv kan nå.

Der er også sengepladser med madrasser i stalden, hvor køerne lægger sig for at tygge drøv eller sove. Tre malkerobotter sørger for, at køerne kan blive malket, når de selv vil, og over køernes sengepladser kører en strømaskine på skinner, som spreder frisk halm. Hver time kører der en gulvskraber og skraber køernes møg ud af stalden.

Men selvom meget kører automatisk i kostalden, har folkene stadig mange gøremål inde hos køerne. Fx skal de drægtige køer, som snart skal kælve, flyttes over i kælvningsboksen. Så der bliver hele tiden holdt øje med, at alle køer har det godt.

Kig forbi

Besøger man Christian og Julie på Træden Nygård, viser de også rundt i staldene, hvor kvierne og kalvene går. Især de små kalve plejer at smelte mange hjerter. Et kig på markerne og i maskinhuset bliver det også tit til, inden det er madpakketid.

For Christian og Julie vil gerne vise hele gården frem, så børn fra både by og land får en bedre forståelse af landmandslivet på en gård, hvor landmanden og hans familie bor og arbejder året rundt. ”Det er en livsstil at have et familielandbrug”, siger Christian og understreger: ”Her skal være trygt for både folk og dyr”.

»Vi nyder at arbejde med dyrene og se planterne vokse på markerne. Vores gård er rammen for hele vores hverdag og liv, da den både er vores hjem og vores arbejdsplads.

- Christian Rasmussen