Træden Nygård
Træden
8740 Brædstrup
Ca. 1,8 km

Ring først til Christian R. Rasmussen på 2374 8091 og lav en aftale.

Du og Christian R. Rasmussen modtager hver en kopi på mail.

Kostald med robotter og velvære

Christian Rasmussen blev færdig som landmand i 1981. Siden 1984 har han sammen med sin kone Julie og børnene drevet kvæggården Træden Nygård. I dag er børnene voksne, så nu er her kun børn, når børnebørn og andre kommer på besøg. Træden Nygård ligger højt i terrænet mellem mark og skov lidt uden for landsbyen Træden. Før vi byggede den ”nye” kostald, stod køerne i en bindestald. Som navnet antyder, stod køerne bundet i en sengebås døgnet rundt. I dag går dyrene i velfærdsstalde! Vi har cirka 250 malkekøer og lige så mange kalve/kvier.

Udover Christian og Julie er her ansat en fodermester og en skoledreng til at passe dyrene og markerne på cirka 170 hektar.

Følger med tiden

I 2008 byggede Christian og Julie en splinterny kostald med det nyeste nye inden for teknik og dyrevelfærd. Stalden er malkekøernes hjem. Her har de højt til loftet, altid frisk luft, fri adgang til mad og vand. Det er wellness at besøge de meget populære, runde børster, der snurrer rundt, når køerne gnubber sig op ad dem, så køerne kan blive kløet på ryggen, hvor de ikke selv kan nå! Hver time bliver gangene skrabet, så gulvene er rene at gå på. Der er gummi-måtter på alle gulve for at skåne køernes ben og efterligne naturens græsmarker.

Dyrene går inde året rundt. Vi prøver at tage det bedste fra marken med ind i stalden og f.eks. undgå at køerne bliver ”stegt” i solen på en brænd varm sommerdag ude i marken og ej heller står i mudder til knæene i en regnvejrs periode! Ligeledes kan vi give køerne ens foder hver dag, når de går inde. På den måde får de præcis, det de har brug for, så deres maver har det bedst muligt, og vi kan få en masse mælk, som mejeriet kommer og henter i en stor tankbil.

Der er sengepladser med madrasser i stalden, hvor køerne lægger sig for at tygge drøv og hvile sig/sove. Disse ”senge” bliver strøet med snittet halm 4 gange i døgnet af en strømaskine på skinner. Fire malkerobotter sørger for, at køerne kan blive malket, når de selv vil, 24/7. Selvom meget kører automatisk i kostalden, har folkene stadig mange gøremål: Køer, der skal kælve (føde) og kalve, som skal lære at drikke mælk. Køer, som skal lære at blive malket i en malkerobot, og så skal der blandes mange tons mad hver dag til alle dyrene. Men vigtigst af alt går vi rundt blandt dyrene og snakker med dem for at se og fornemme, om de har det godt!

Kig forbi

Besøger man Christian og Julie, viser de rundt i staldene. De små kalve plejer at smelte mange hjerter. Et kig ud på markerne og på gårdens maskiner bliver det også til. Christian og Julie vil gerne vise hele gården frem, så børn fra både by og land får en bedre forståelse af landmandslivet på en gård, hvor landmanden og hans familie bor og arbejder året rundt. De passer på jorden og naturen! ”Det er en livsstil at have et familielandbrug”, siger Christian og understreger: ”Her skal være trygt for både folk og dyr. Vi nyder at arbejde med dyrene og se planterne gro på markerne og leve i pagt med naturen. Vores gård er rammen for hele vores hverdag og liv, da den både er vores hjem og vores arbejdsplads."

»Vi nyder at arbejde med dyrene og se planterne vokse på markerne. Vores gård er rammen for hele vores hverdag og liv, da den både er vores hjem og vores arbejdsplads.

- Christian Rasmussen