Dortheasminde
Annette Hansen
Serridslevvej 41
8700 Horsens

Ring først til Annette Hansen på 4076 9288 og lav en aftale.

Du og Annette Hansen modtager hver en kopi på mail.

Gæstfrihed på Dortheasminde

I det kuperede terræn i landsbyen Serridslev ligger den firelængede gulstensgård Dortheasminde. Her bor Rikke og Ole Munch og deres tre drenge Magnus, Malthe og Asmus. Det er Ole, der, sammen med nogle medhjælpere, passer gården, mens Rikke arbejder som børnefysioterapeut, og drengene går i børnehave og skole.

Ole Munch er vant til at have folk på besøg. Gården ligger nemlig kun seks kilometer fra Horsens, og bussen kører forbi en gang i timen. Det har mange skoler allerede fundet ud af. Derfor har en del elever allerede prøve at klappe og ae en kalv, som Ole en gang i mellem lukker ud, når rundturen på gården er forbi, og det er spørge- og legetid.

Faktisk er det lidt et mål for Ole Munch, at børnene kommer hjem og lugter lidt af ko: ”Jeg synes, det er sjovt at få børn ud og gjort dem lidt beskidte, mens vi snakker om, hvad vi går og laver her på gården", siger han. Derfor er det ikke ualmindeligt at få lov til at trille sig i halm eller kravle i kraftfoder på Ole Munchs gård.

Børnebondegård på Dortheasminde

Bag Ole's stalde har foreningen Børnebondegården anlagt et anlæg hvor besøgende kan få adgang til klappe dyr; kaniner, geder, svin, høns og kalve.

Naboer med på dyrskue

Også naboer fra Serridslev by kigger ofte forbi. Familien Munch går nemlig meget op i at høre sammen med det nære samfund.

Én gang om året sker der noget særligt på Dortheasminde. Da er det nemlig øveaften til Horsens Dyrskue. Så er naboerne fra Serridslev mødt op på gårdspladsen for at øve sig i at trække køerne rundt, så de kan præsentere sig flottest muligt til dyrskuet. Det er mest for hyggens skyld, og det er altid en begivenhed, når de alle tager af sted til dyrskuet sammen.

Aldrig flyttet hjemmefra

Landmand Ole Munch er aldrig flyttet hjemmefra. Sådan siger hans kone Rikke i hvert fald, når hun vil drille. Og det passer, næsten. Efter at have været i militæret,  arbejdet som fodermester og på Gråsten landbrugsskole kom han hjem igen og overtog i 2005 gården fra sine forældre.

I dag har han 125 malkekøer og 115 ungdyr, der endnu ikke giver mælk, af racen Jersey på gården. De går frit rundt i løsdriftsstalde med sengebåse. Køerne ligger på sand, mens ungdyrene er alt for nysgerrige til at kunne lade være med at grave rundt i sandet, derfor har de gummimadrasser, som de kan sove på.

I køernes stald er der også to malkerobotter. Når køerne gerne vil malkes, går de hen og stiller sig klar, og så klarer robotten resten. Til Dortheasminde hører også 70 hektar jord, hvor Ole Munch dyrker majs, græs og en anelse lucerne, som bliver til foder til dyrene.

Der er mulighed for offentlig transport til gården. Rute 202 Århus-Horsens-Vejle holder ved gården, Skolebus 674 fra Stensballe holder også ved gården.

Har I brug for transport i forbindelse med gårdbesøget? Kontakt Anne-Marie Kjær fra Østjysk Landboforening på telefon 7658 7451 og hør mere.

»Jeg kan godt lide at se årets skiften og følge udviklingen på markerne og med dyrene i staldene. Vi bor midt i en lille landsby så samtidig med at vi arbejde i det åbne land, er vi også en del af et lille lokalsamfund.«

- Ole Munch, Landmand