Risbak
Sjørslevvej 79
8620 Kjellerup
Ca. 2 km

Ring først til Erik Jørgensen på 2012 1570 og lav en aftale.

Du og Erik Jørgensen modtager hver en kopi på mail.

Bidt af dyrskuer

Da Erik Jørgensen var seks år gammel, var han og hans to år ældre storebror Arne med i en kalvepasserkonkurrence ved Kjellerup dyrskue. Henover en vinter skulle de og 35 andre børn tage sig af hver sin kalv og skrive ned, hvordan den havde det. Men på dagen, hvor konkurrencen skulle afgøres, gik det ikke ret godt: Erik var blot en plads fra at blive nummer sjok, og den plads stod Arne på.

”Det kan jeg godt gøre bedre”, besluttede den seksårige Erik sig, og det blev begyndelsen på en karriere som landmand med en passion for avl og dyrevelfærd. Og det er blevet til mange priser på dyrskuer siden da - også i kalvepasseri. Faktisk har det udviklet sig til en sport, som han dyrker 365 dage om året:

”Det nytter jo ikke noget, hvis du først begynder at interessere dig for det otte dage før dyrskuet. Det skal planlægges så langt som et år i forvejen”, forklarer Erik, der sammenligner det at vinde en besætningskonkurrence med at vinde Champions League.

I dag bor Erik Jørgensen på fødegården Risbak sammen med sin kone Lene, der arbejder som laborant, og deres tre sønner Morten, Jakob og Anders. Allerede i 1978 oprettede Eriks familie et interessentselskab, og i dag ejer Erik og hans bror Niels gården og en maskinstation sammen. Til daglig passer Erik køerne, mens Niels tager sig af markerne og maskinstationen.

Skønhedskonkurrence

Dyrskuer er skønhedskonkurrencer. Dommerne kigger efter om koen har smalle ben, og om yveret sidder godt, men ikke om den giver meget mælk. Præmierne er ikke noget, man bliver rig af. Så det er ikke økonomien, der får Erik til at blive ved. Faktisk er det på en måde lige omvendt:

”Det er rart at have andet end mælkepriser at gå op i, især i strenge tider”, forklarer han, og arbejdet med dyrevelfærd kommer hele besætningen til gode - præmiekøer eller ej. Det kan man blandt andet se ved de moderne stalde. De 140 malkekøer af racen Holstein går inde i en stald, hvor væggene kan rulles op om sommeren, så kørerne altid står i skygge. Der er også malkerobotter, og besøgende kan se, hvordan køerne selv stiller sig klar, når de gerne vil malkes.

De 170 ungdyr, der endnu ikke giver mælk går også i løsdriftstalde med sengebåse, men om sommeren kommer de ud på marken. Trænger gæsterne til et overblik, kan de tage madpakken med op i et showroom inde i stalden, hvor der er frit udsyn ud over køerne.

Der kører mange busser på hovedvejen. Herfra skal man gå en lille kilometer på en utrafikeret privatvej.

Skoler i Silkeborg eller Viborg Kommune kan søge om tilskud på max 1000 kr. til transport i forbindelse med gårdbesøg. Kontakt Berit Villadsen, Landboforeningen Midtjylland, på tlf. 8728 2593 eller mail bvl@lmo.dk.