Øster Vejvad
Jens-Bernhard Knudsen
Aulumvej 14
7550 Sørvad

Ring først til Jens-Bernhard Knudsen på 4063 8668 og lav en aftale.

Du og Jens-Bernhard Knudsen modtager hver en kopi på mail.

Velkommen til Øster Vejvad

Når familien Knudsen kommer hjem fra sommerferie, er det første de gør, efter at være kørt op ad kirsebæralléen og stillet bilen på gårdspladsen, at gå en tur rundt på gården og se til dyrene og medhjælperne. De vil bare lige se, at alle har det godt. ”Det giver jo en forpligtelse at have så mange levende væsener omkring os.

"Landmandslivet er en kultur, man lever i og ikke med", forklarer Kirsten, der er gift med landmand Jens-Bernhard og mor til deres tre drenge Kenneth, Kasper og Theis. Jens-Bernhard står for at drive den økologiske gård tæt ved Sørvad sammen med de to ansatte, mens Kirsten, der er uddannet bioanalytiker, arbejder i en lægepraksis i Holstebro. De to ældste sønner går på handelsgymnasiet, mens den yngste går i folkeskolen.

Hele familien giver et nap med på gården, for som Kirsten forklarer, er landbrug mere en livsstil end et almindeligt arbejde: "Vi gør det af egen fri vilje, fordi vi godt kan lide det", siger hun. Familien finder også tid til at deltage i aktivt i lokalsamfundet med stort engagement i idrætsforeningen og lokale aktiviteter. Også arbejde i vælgerforeningen bliver der tid til, og senest er Jens-Bernhard blevet valgt ind i Herning byråd.

Kalve i igloer

I alt er der 275 dyr på gården, og af dem giver de 135 mælk. Køerne bliver malket tre gange i døgnet, og i løbet af et år producerer de tæt på 1,5 millioner liter økologisk mælk. Køerne er en krydsning mellem sortbroget dansk malkerace og rød dansk malkerace. De går frit rundt i to løsdriftsstalde, når de ikke er på græs. I staldene hviler køerne sig i store båse fyldt op med savsmuld, som er blødt at ligge i.

Men de allermindste, nemlig kalvene, har deres egen helt specielle indkvartering. De har nemlig brug for særlig meget frisk luft og bor derfor udenfor både sommer og vinter i kalvehytter, der ligner små igloer. Her går de flere sammen, indtil de bliver nogle måneder gamle og kan flytte ind til de større dyr.

Kom tæt på

Er man besøgende på Øster Vejvad, får man lov til at komme helt tæt på og mærke og røre ved dyrene. Det kan også ske, man får lov at sidde på en traktor, som Jens-Bernhard bruger i marken, når han skal dyrke foder på de i alt 150 hektar land.  Eller måske får man at se, hvordan køerne malkes fra første parket i malkegraven.

I det hele taget er familien Knudsen glade for at tage imod: ”Vi kan godt lide at lukke dørene op i stedet for at lukke dørene i, og få folk ud at se, hvad vi egentlig laver her på en moderne gård med dyrevelfærden i højsædet ”, fortæller Kirsten Knudsen.

Der er cirka 5 km. til Sørvad og 5 km. til Aulum.

Hvis I som led i undervisningen har tema om landbrug og har udfordringer med transporten i forbindelse med gårdbesøg, er der mulighed for økonomisk hjælp fra Herning-Ikast Landboforening. Kontakt Jørgen på mail@krojgaard.net.
»Når jeg skal have gårdbesøg forventer jeg, at eleverne er interesserede og forberedte: De må gerne have en idé om, hvad det er de skal se. Jeg vil gerne være med til at udrydde misforståelser om livet på landet, og jeg håber, at jeg kan være med til at nedbryde nogle af fordommene om landbruget i Danmark.«

- Jens-Bernhard, Landmand