Østergård
Hulvejen 3
Ravnholt
7441 Bording

Ring først til Ann-Lisbeth Grosen på 2621 0150 og lav en aftale.

Du og Ann-Lisbeth Grosen modtager hver en kopi på mail.

Kulørte køer på Østergård

Kan en ko have tigerstriber? Ja, det kan Ann og Anders Grosens ko ”Tiger” i hvert fald. Den er rød med sorte striber. Og kigger man ud over parrets 110 styk store flok af økologiske køer, kan man se et væld af forskellige kombinationer: Sort med hvidt hoved, gul med rød eller endda firfarvede køer. Grunden til de mange kombinationer er, at Ann Lisbeth og Anders krydser tre racer: Jerseykøer, rød dansk malkeko og sortbroget dansk malkeko.

Folk fra nær og fjern har fundet frem til lindetræsalléen lidt uden for Bording, der fører op til den firlængede gård i gammeldags stil, for at se på de kulørte køer. Der har sågar været folk fra Brasilien, Canada og Portugal. De kommer, fordi avlsarbejdet på gården giver meget stærke køer. Det kan man blandt andet se ved, at parret på Østergård har en dyrlægeregning, der er under halvt så stor som gennemsnittet på danske gårde af samme størrelse.

Mødtes på landbrugsskolen

Anders er vokset op på en kvæggård, mens Ann er bypige. Hun tilbragte alle sine ferier og weekender på landet hos sine bedsteforældre, der havde en masse hyggedyr som heste, geder, katte, kyllinger og grise. Derfor besluttede Ann som syvårig, at hun skulle være landmand. På den måde kunne hun holde ferie hver dag. Og selvom arbejdet på Østergård bestemt ikke er en loppetjans, er hun stadig meget glad for valget. Ikke to dage er ens, og man er fri til at tilrettelægge sit arbejde, som man vil.

Anders og Ann mødte hinanden på Vejlby Landbrugsskole i 1987. Fire år senere købte de Østergård, hvor de har boet siden, og hvor deres tre børn Signe, Nina og Jacob er vokset op.

Urter eller ukrudt?

I 1998 gik Ann og Anders Grosen over til økologi, dels fordi de kunne se en forretningsmulighed, og dels fordi reglerne for brug af sprøjtemidler og kunstgødning var blevet så stramme, at de næsten lige så godt kunne prøve. Køerne gik i forvejen på græs, så der skulle ikke de store justeringer til.

Siden har parret taget livsstilen til sig, og når de kigger ud over de 120 hektar marker med foder til køerne, irriterer de sig ikke over ukrudt: ”Vi siger: Der er da godt nok mange urter i”, forklarer Ann og tilføjer, at der er kommet flere agerhøns, efter de er blevet økologer.

Ann vil gøre sit til at besøgende børn får en god tid med dyrene, som hun selv havde, da hun var lille: "Jeg vil så gerne, at de skal have den samme oplevelse, som jeg havde. Jeg synes, det er så vigtigt,” fortæller hun.

Tog til Bording station, herfra er der 3 km ud til gården til fods, eller tag med rutebil til Bording rutebilstation, hvorfra der er ca. 3 km ud til gården på til fods. Der er cykelsti fra Ikast til Bording, den går lige forbi Hulvejen - ca. 7 km fra Ikast.

Hvis I som led i undervisningen har tema om landbrug og har udfordringer med transporten i forbindelse med gårdbesøg, er der mulighed for økonomisk hjælp fra Herning-Ikast Landboforening. Kontakt Jørgen på mail@krojgaard.net.

»I vores arbejde følger vi årets gang, og ikke to dage er ens.«

- Ann-Lisbeth Grosen