Rudholm
Rudholmvej 20
6818 Årre
Ca. 1 km

Ring først til Esben Møller Xu på 2049 3681 og lav en aftale.

Du og Esben Møller Xu modtager hver en kopi på mail.

Økologisk trekornsblanding på marken

Esbens Møller Xus liv er fyldt med køer, og sådan har det altid været. Da han voksede op på gården Rudholm nordøst for Esbjerg, ville han gerne være landmand ligesom sin far, der var hans store forbillede. Derfor sparede han også sine lommepenge op, så han kunne købe gården en dag.

Og det er præcis, hvad han har gjort. Efter at have taget landmandsuddannelsen og læst til agrarøkonom vendte han tilbage til sin fødegård og overtog den lidt efter lidt. Den 1. januar 2010 gik drengedrømmen i opfyldelse, og han flyttede ind som tredje generation sammen med sin kone Chao og deres søn Charlie på Rudholm.

Hans far driver stadig et landbrug nogle kilometer fra Rudholm, så de arbejder meget sammen, men nu er rollerne blevet lidt anderledes: ”Nu mener jeg jo, at jeg gør det helt rigtige, mens min far mener, at jeg er lidt tovlig”, fortæller Esben med et stort grin.

Velegnet til økologi

Esbens far lagde gården med de i alt 340 dyr og 150 hektar jord om til økologi i 1998, og Esben har ikke tænkt sig at lave om på det. Han kan nemlig godt lide tankegangen bag økologien. Og så egner den gamle hedejord, som ligger omkring gården, sig perfekt til græsmarker, som dyrene kan gå på i sommerhalvåret.

De græssende køer, kvier og stude er lidt af et broget syn, for Esben krydser sortbrogede, rødbrogede og Jersey køer for at få stærkere dyr. Når køerne ikke er ude, går de i en løsdriftstald med et område, hvor de æder og et område med sengebåse, hvor de ligger blødt og tørt på madrasser strøet med snittet halm.

Trekornsblanding på marken

Som økologisk landmand er sprøjtemidler og kunstgødning ikke en mulighed, og derfor må man tage andre metoder i brug for at sikre sig et godt udbytte. Esben Møller Xu fortæller: ”Vi sår havre, hvede og byg i et sammensurium ude på marken. Så er det sværere for skadedyr og svampe at brede sig, når der er ti centimeter mellem hvert havrestrå i stedet for tre centimeter”.

Nogle gange er kornet ikke modent på samme tid, men det gør ikke noget, for det bliver opbevaret på den rigtige måde, indtil det valses til grovfoder, som køerne kan gnaske, mens de bliver malket. Esben dyrker også kløvergræs, ærter, majs og spisekartofler på markerne.

Åben stald

På et besøg hos Esben og hans medhjælpere kan man blandt andet se, hvordan køerne lever og mærke, hvordan kalvenes tunger er lidt ru. Esben kan godt lide at vise sin gård frem til skoleelever. Han vil gerne vise, at det er et stort ansvar at være landmand og passe ordentligt på jorden og dyrene:

”Jeg kan godt lide at bestemme selv. Og muligheden for at gøre en forskel ved at lave mad til mange mennesker, synes jeg, er noget af det gode ved at være landmand”, forklarer Esben Møller Xu.

Du kan læse mere om gården på deres hjemmeside.