Hvendslund
Fåborgvej 93
6818 Årre
Ca. 1 km

Ring først til Marije Jacobsen på 5151 3733 og lav en aftale.

Du og Marije Jacobsen modtager hver en kopi på mail.

Innovation og passion på Hvendslund

På gården Hvendslund nord for Esbjerg kommer fragtmanden nogle gange til at tage fejl. For øjet spejder automatisk efter en mand, og derfor henvender fragtmanden sig af og til til Marije Jacobsens mandlige medhjælper i stedet for til hende. Men det trækker den kvindelige gårdejer bare på skulderen ad, der er åbenbart nogen, der lige skal lære det.

Marije Jacobsen, der er født og opvokset i Holland, købte gården sammen med sin daværende mand i 1998. I dag bor hun sammen med deres to børn Signe og Svende samt kæresten Jan, der er ved at uddanne sig til landmand.

Marije er uddannet landbrugsmekaniker, og siden hun var lille, har hun vidst, at hun skulle være enten landmand eller bager, så hun kunne stå tidligt op. Allerede som seksårig gik hun til hånde hos naboen, der var landmand. Som 11-årig kunne hun malke selv, dog måtte hun stå på en kasse, ellers var hun for kort.

Om hendes børn kommer til at arve hendes passion, ved hun ikke: ”Det er mig, der gerne vil være landmand, og de skal selv bestemme, om de vil være med”, siger Marije. Men det vil de nu som regel gerne. Signe på otte år er i hvert fald blevet rigtig god til at drive køer sammen.

En stædig lille ko

Marijes 130 malkekøer er af racen Jersey, som er lidt mindre end rød- og sortbrogede køer og giver en federe mælk. Jerseykøerne fulgte med gården, og hun er kommet til at holde af dem: ”Det er en smuk ko med rare øjne, men også en stædig ko, men det kan man lære at leve med.

Hvis en ko lægger sig, jamen, så har jeg en god grund til at gå ind og tage en kop kaffe og komme tilbage, når den står igen”, forklarer Marije, der sørger for, at hendes arbejdsdag slutter, når børnene kommer hjem. Men det betyder også, at dagen starter tidligt, nemlig klokken fire når Marije skal ned i malkegraven og sætte malkemaskinen på køerne, der står på række otte og otte klar til at blive malket.

Køerne kommer på græs

Marije har altid sendt køerne ud på græs i sommerhalvåret: ”Jeg vil gerne ud, når det er fint vejr, så det skal køerne vel også,” siger Marije, der også har en moderne løsdriftsstald.

Marije mener, at gården er meget børnevenlig. Her kan man klappe køer og kalve, lege i høet og spise madpakker i frokoststuen. Faktisk pusler hun også med en idé om at holde gårdfødselsdage med forskellige aktiviteter alt efter alder og køn.