Niels Stamp
Ullerupvej 86
6780 Skærbæk
Ca. 1 km

Ring først til Niels Stamp på 2274 0988 og lav en aftale.

Du og Niels Stamp modtager hver en kopi på mail.

Økologi og teknologi

Lidt øst for byen Skærbæk i Sønderjylland ligger Marie og Niels Stamps gård. Fra gården kan man følge et ”Spor i Landskabet” op til områdets højeste punkt: Gassehøje. Herfra kan man se til Rømø, og man kan se syv kirketårne.

På gården bor, foruden Niels og Marie, også deres fire børn: Hans-Henrik, Anne-Line, Jens-Ole og efternøleren Lars-Emil. Niels er tredje generation på gården, som han overtog efter sine forældre i 1988. Ti år senere lagde han driften om til økologi, og det er han glad for: ”Der er en tilfredsstillelse i at være økolog og kunne sige, at jeg ikke bruger kunstgødning. Det er mit lille bidrag”, fortæller Niels.

Brændt og genopbygget

Den oprindelige gård er fra 1880, der dog brændte i 1939. Gården blev genopbygget på brandtomten, og det er den gård, Niels og hans familie nu bor på. På gården har Niels 100 malkekøer og 35 kalve.

Niels’ kvier, som er de køer, der endnu ikke har fået kalve, er på kviehotel, så Niels ikke selv skal passe dem. Han har fortsat med den samme race, som hans far også havde, nemlig sortbroget dansk malkerace, for de har, ifølge Niels, flere fordele: "De er store, stabile, har gode yvere og kan æde en masse grovfoder". Til gården hører 80 hektar jord, som Niels dyrker oven i 60 hektar, som han har lejet. Han dyrker kløvergræs, majs og korn, som bliver brugt til foder til køerne.

En af de ting, Niels godt kan lide ved at være landmand, er, at han kan være med til dyrke afgrøder, som giver god mælk. I græsset er der protein og i majsen er der stivelse, og de to typer foder supplerer hinanden godt.

Malkerobot eller ingen køer

Det er hårdt arbejde at malke køer, også selv om man bruger en malkemaskine eller står i en malkestald. I 2008 havde Niels problemer med sine skuldre og arme, så han måtte vælge mellem at komme af med køerne eller få sig en malkerobot.

Han er rigtig glad for, at han valgte det sidste. Han har ikke længere ondt i armene og har fået en mere fleksibel hverdag. Før vidste køerne, at når Niels kom, blev der kostet lidt rundt med dem. Nu bliver køerne malket, når de selv vil, og Niels kan gå rundt imellem dem uden uro.

Næste generation…

For Niels var det meget naturligt at overtage forældrenes gård og samtidig blive tredje generation på gården. Om et af Niels’ fire børn vil overtage gården efter ham, ved han ikke endnu.

De skal virkeligt ville det, fortæller han. Men han håber: ”Det gør jeg da. Men hvis lysten ikke er der 100 procent, så er det sådan, det er”, forklarer han.