Mosegården
Ladelundvej 98
6600 Vejen
Ca. 850 m

Ring først til Hans Peter Hansen på 2212 7584 og lav en aftale.

Du og Hans Peter Hansen modtager hver en kopi på mail.

"Det er ikke et arbejde, men et liv"

Hans Peter Hansen har aldrig prøvet at vågne om morgenen og tænke: ”Åh nej, skal jeg nu allerede på arbejde igen?!” For han lever nemlig sin drøm som landmand på Mosegård lidt uden for Vejen.

Hans Peter kommer fra landet og har altid vidst, at han ville være noget med dyr, når han blev voksen, for som han forklarer: ”Jeg kunne se den frihed, min far havde som landmand”. En frihed Hans Peter også har fundet på Mosegård, selvom der også er meget papirarbejde ved at være landmand i dag.

Stalden

Da Hans Peter købte gården i 1995 var der 65 køer. Siden har han bygget om og har nu 230 sortbrogede malkekøer. Køerne går i en løsdriftstald med sengeområde, ædeområde og kobørster, der kører rundt som i en bilvask, hvor køerne kan blive gnubbet og kløet. Der er også tre malkerobotter i stalden, og køerne bestemmer selv, hvornår de vil malkes.

Hans Peter tager sig af køerne, fra de bliver født og bor i hver sin lille hytte som små kalve, til de flytter sammen otte og otte, når de blevet lidt større. De er vant til fællesskabet, når de er fem-seks måneder gamle, og så kommer de over i kviestalden. Her bor de, indtil de skal føde deres første kalv og bliver til malkekøer. Kælvningen foregår i specielle områder, hvor der er ekstra meget halm og plads til de store tykke maver.

Vil gerne vise alt det almindelige

Hans Peter er vant til køerne og kender deres personlighed ind og ud: ”Det gør mine børn også. Nogle køer er mere snakkesalige end andre, og det opdager vores børn med det samme”, fortæller han.

Hans Peter kan godt lide at vise skoleklasser rundt: ”Så fortæller jeg om, hvordan det er at være landmand i dag og viser alt det, vi synes er så almindeligt. Fx hvor lang en kos tunge er”, fortæller Hans Peter, der også nogle gange bygger en halmborg til sine gæster.

Bussen mellem Kolding og Brørup kører lige forbi Mosegård.