Søndergården
Parkvej 29
Visby
6261 Bredebro

Ring først til Karin Rahr Christensen på 2094 6522 og lav en aftale.

Du og Karin Rahr Christensen modtager hver en kopi på mail.

Mælketanken er centrum på Søndergården

”Hvis man er stolt af det man laver, vil man jo gerne fortælle om det til andre”, siger Karin Christensen om, hvorfor hun og hendes mand Erling Christensen bestemte sig for at lave deres gård meget besøgsvenlig, da de i 2008 skulle bygge om. Da gik de fra at have 220 malkekøer til næsten det dobbelte; nemlig 410. Hvis man tæller kalve og kvier med, har Karin og Erling nu over 700 dyr på gården.

Karin og Erling byggede to topmoderne stalde og et ottekantet besøgscenter, som også er gårdens kontor, teknikrum og personalelokaler. Ottekanten blev bygget rundt om mælketanken, fordi alt, der foregår på gården, handler om mælken. Besøgsrummet har en glaskuppel og ligger lige oven på mælketanken. Herfra kan man se over til de nye stalde.

Kom helt tæt på

Karin og Erling stoppede ikke ved at bygge et besøgsrum til deres gæster. De lavede også en gang ude i staldene, så de, der kommer på besøg, kan følge med i alle arbejdsprocesserne uden at genere køerne eller medarbejderne.

Staldene er åbne i siderne ligesom en carport, så køerne får masser af frisk luft. De går frit rundt og bestemmer selv, hvornår de vil hen og malkes i malkerobotterne. Køerne har en åben sandseng hver, og hvis de vil kløes, kan de gå hen til nogle roterende børster og blive gnubbet.

Karin og Erling har opdelt dyrene alt efter, hvor gamle de er. Så er det nemlig lettere at holde fokus på dyrenes specielle behov. Derfor kan man også komme med rundt og se alt fra de små kalve, kvierne, de gravide køer, malkekøerne, og dem, der holder pause fra at give mælk.

Hvis man er dårligt gående, eller sidder i kørestol, kan man se det hele alligevel. Det har Karin og Erling nemlig også tænkt på, så man kan køre rundt til det hele.

Vigtigt at det ikke er pyntet

Karin har et stort mål med at invitere indenfor: ”Vi vil vise, at vores fødevarer produceres under ordnede og værdige forhold”, siger hun. Men samtidig er det også vigtigt for hende, at gæsterne ser tingene, som de er og ikke en pyntet version:

”Vi fortæller om det, der sker i vores hverdag. Og hvis der fx er en syg ko, fortæller vi, hvad vi har gjort for den, og hvad vi mere kan gøre. Det er ligesom en arbejdsplads med 700 ansatte, der vil der også være nogle sygemeldte ind i mellem”, forklarer hun.

Travl femte generation

Erling er født på gården, der har været i familiens eje siden 1856, og Karin kommer også fra en landbrugsfamilie. De har to børn, Johnny og Jennifer, der begge går i gymnasiet og stadig hjælper til i staldene i de weekender, hvor gårdens ansatte har fri.

I fritiden cykler Erling tre gange om ugen, sidder i bestyrelsen for Sønderjysk Biogas, og han er også aktivt med i Arlas andelshaverdemokrati som kredsrådsmedlem  i Tønder- Løgum kredsen.

Imens sørger Karin for, at man kan følge med i livet på gården.  Hver uge skriver hun en historie på gårdens hjemmeside, hvor der også er billeder og videoer af livet på gården. Så man kan følge med både før og efter et besøg på Søndergården.

Læs mere om gården på deres hjemmeside.

»Søndergaarden ligger 1,5 km fra Visby. Der er et skilt til gården i Visby. Arrivas togforbindelse Esbjerg-Tønder standser på Visby station. - Der er også gode cykelruter, fra blandt andet Møgeltønder.«

- Karin Rahr Christensen, Landmand