Vanggaard
Seest
6000 Kolding
Ca. 500 m

Ring først til Receptionen Organia på 7932 0262 og lav en aftale.

Du og Receptionen Organia modtager hver en kopi på mail.

Ægte skolemælk

Forestil dig, at din skoledag begyndte med, at du skulle malke 60 Jerseykøer. På Vanggaard er det virkeligheden for 10 elever. For Vanggaard er nemlig led i landbrugsuddannelsen ved erhvervsskolen HANSENBERG. Så her kan du både se kalve, kvier og køer og møde nogle af fremtidens landmænd.

Der står andre ting end dansk, tysk og matematik på landbrugselevernes skoleskema, for de skal både lære at passe dyrene og holde styr på alt papirarbejdet på en gård. Derfor kan en skoledag fx begynde i stalden, hvor køerne skal malkes og fodres.

Om eftermiddagen regner eleverne på, hvor meget foder køerne skal have, for at de kan give de 25 liter mælk i gennemsnit per ko, som skolen leverer til Arla. Og på den måde går det praktiske hånd i hånd med det teoretiske, samtidig med at der kommer ægte skolemælk i kartonerne.

Elever viser rundt

De kommende landmænd skal i praktik som et led i uddannelsen. Nogle af landbrugseleverne kommer i skolepraktik på Vanggaard, og det er tit dem, der viser rundt, når der er besøg af børnehaver og folkeskoler. Udover de 60 køer er der også omkring 45 kalve og kvier, der endnu ikke giver mælk. På en rundvisning kommer man hele vejen rundt og ser mælketanken, hvordan dyrene bor og alle maskinerne.

Der hører også marker til Vanggaard. Her går der frilandsgrise, og der dyrkes grovfoder til køerne og hø til de heste, der også hører til erhvervsskolen HANSENBERG. For udover landmand kan man blandt andet også blive uddannet dyresygeplejerske og dyrepasser for zoologiske dyr, forsøgsdyr og heste.

Kænguruer og klappe-geder

Når man først ser Vanggård, der ligger for enden af en lindetræsalle tæt ved den flotte Kolding Ådal, tænker man mere på gammeldags bondegårdsidyl end på eksotiske dyr som aber, slanger og næsebjørne. Men der er faktisk også mange af de fremmedartede dyr, der hører til i zoologiske haver. Ellers har de kommende dyrepassere jo ikke mulighed for at lære den slags dyr at kende.

Efter rundturen hos køerne er man meget velkommen til også at se de andre dyr, hvor blandt andet klappe-geder og krybdyr nok skal fange interessen hos både yngre og ældre besøgende.

Du kan se mere om gården på deres hjemmeside.

Kontakt og mødested

I kan booke et gårdbesøg i receptionens telefontid: Man-tors: 8.15-15.30, fredag: 8.15-12.00. Mød jeres rundviser i receptionen på Vranderupvej 90.

»Mød jeres rundviser i receptionen på Vranderupvej 90.«

- Receptionen Organia