Myredalsgård
Martin Madsen
Svallerup Landevej 8
4400 Kalundborg

Ring først til Martin Madsen på 2261 6184 / 3071 4933 og lav en aftale.

Du og Martin Madsen modtager hver en kopi på mail.

Tørstige køer på Myredalsgård

Tidlig morgen og sen eftermiddag bliver køerne på Myredalsgård malket. Hver ko giver hele 27 liter om dagen. Det kræver virkelig sin ko at levere så mange liter mælk, og derfor har den også brug for at få en masse godt foder og vand.

På Myredalsgård er køerne rigtig tørstige. Hver ko drikker op til 100 liter vand om dagen.

Bestemmer selv

Gården stammer tilbage fra 1900-tallet og er en ren familievirksomhed. Jens Jørgen Madsen har drevet gården siden 1974, og i 2005 trådte sønnen Martin til.

Resten af familien spiller også en rolle i arbejdet. Både Martin Madsens mor, Jette og kone, Heidi hjælper til, mens parrets fire børn endnu er for små til at drive landbrug. Det er heller ikke sikkert, at Matti, Sandra, Pil eller Lærke skal overtage gården. "Det må de selv bestemme. Den mindste vil meget gerne være i stalden, mens det kniber lidt med de andre. Vi presser dem ikke", siger Martin Madsen.

Bløde komadrasser

Der er 160 malkekøer og 200 ungdyr på Myredalsgård. De fleste er sortbroget dansk malkerace, men for at få mere robuste dyr er familien begyndt at blande racen med andre. Derfor er der også avlet rød dansk malkerace, jersey, belgisk blåhvid og limousine ind i gårdens køer.

Når køerne giver så mange liter mælk om dagen, er det vigtigt, at de har nogle gode staldforhold. Derfor går køerne i løsdriftstald, hvor de hver har en sengebås. Her ligger køerne på en fire centimeter tyk madras lavet af gummi og latex. "Det er nemmere at gøre rent, og så er det også behageligt. Det er næsten ligesom at ligge i sin egen seng", fortæller Martin Madsen.

Lærerige besøg

På Myredalsgård driver familien 300 hektar jord. Her dyrker de majs, græs, hvede, maltbyg og raps. Det er hårdt arbejde at passe gården, men Martin Madsen kan godt lide udfordringerne i de lange dage og mange forskellige opgaver. Han husker nu også at holde fri. "Jeg prøver at arbejde 10 dage og holde fri i fire. Så går jeg til fodbold og på jagt", fortæller han. Jagten foregår på familiens egen jord, hvor Martin og hans far jager fasaner, råvildt og ænder.

Børn og voksne har besøgt Myredalsgård i snart 10 år, og familien lærer også selv meget af de mange besøg. "Når børnene spørger, hvorfor vi gør sådan og sådan, så får vi også tænkt over, hvordan vi driver gården. Vi får set vores erhverv fra andre vinkler", siger Martin Madsen.

»Vi kan godt lide at have besøg og få spørgsmål, fordi det lærer os at se vores erhverv på andre måder.«

- Martin Madsen, Landmand